Ga direct naar:

Vakantie met kinderen in Zuid-Frankrijk

Heeft u geen camping of vakantiepark in de Kempen kunnen vinden? Of wilt u verzekerd zijn van het goede weer in Zuid-Europa? Na +/- 12 uur rijden bent u aan de Franse Zuidkust. Zeker met kleine kinderen kan dit echter een hele onderneming zijn! Om goed voorbereid op reis te gaan hebben we onze ervaringen op een rij gezet!

Overdag of 's nachts rijden?

Met name bij autoritten met kinderen is een veel gehoorde vraag wat de meest gunstige situatie is; ‘s nachts of overdag rijden. Op de heenweg zijn we om 21.00u vertrokken en zijn we uiteindelijk om 11.30 op onze bestemming aangekomen. Het voordeel van ‘s nachts rijden is dat de kinderen al voordat we Nederland uit waren lagen te slapen. Tijdens stops in de nacht zijn ze wel wakker geweest, maar waren ze blij als ze weer in de auto verder konden slapen.

Het nadeel van ‘s nachts rijden is dat wij (slechte autoslapers) een volledige nacht hebben overgeslagen. De eerste twee dagen van de vakantie hebben we dan ook nog moeten bijkomen van de reis. Dit bijkomen duurt wat langer aangezien de kinderen ook alle aandacht nodig hebben en na zo’n reis wel behoefte hebben aan wat beweging. We hebben de reis zonder tussenovernachting gemaakt en hebben gemerkt dat de reis voor de kinderen net een uur te lang duurde. Het laatste uur werd het warmer in de auto en de kinderen begonnen zich te vervelen.

Op de terugweg hebben we besloten overdag te rijden. In de ochtend hebben de kinderen zich nog even kunnen uitleven in de speeltuin, waarna we om 11.30 richting Nederland vertrokken. De terugreis verliep net als de heenreis zonder files. Op kleine opstoppingen in Lyon en bij de tolwegen na hebben we goed kunnen doorrijden. Iets voor middernacht arriveerden we weer thuis.

Stopplaatsen langs de Route du Soleil

Bij een lange reis met kinderen is het belangrijk dat ze af en toe even hun energie kwijt kunnen. Een parkeerplaats met speeltuin is dan ideaal! Met name op de Franse tolwegen op de Route du Soleil, bevat bijna elke parkeerplaats wel een kleine speeltuin.

Een populaire stopplaats voor de heenweg is Aire de Jugy. De parkeerplaats bevat een grote speeltuin opgebouwd als paddestoelendorp. Om half zes kwamen we voorbij deze parkeerplaats en hebben toch besloten even te stoppen (ook al was dat niet nodig). Het was nog pikdonker, maar toch zijn we daar van de glijbanen afgeweest. Nadat we daar ontbeten hebben, was de zon inmiddels opgekomen en hebben we de reis hervat.

Wilt u alvast een planning maken waar u wilt stoppen? In onderstaande documenten vindt u per snelweg welke stopplaatsen en faciliteiten u tegenkomt!

Tanken in Frankrijk

Veel tankstations in Frankrijk bevatten onbemande pompen. Dit werkt op dezelfde manier als de onbemande tankstations in Nederland. U kunt hier gewoon met uw Nederlandse betaalpassen betalen.

Ziet u op uw rekening dat er te veel geld van uw rekening is afgeschreven? Geen paniek! Vaak wordt gewerkt met een voorreservering van 150 euro. Als het exacte bedrag bekend is, worden de juiste kosten berekend.

Luxemburg staat bekend om de lage benzineprijzen. Het is dan ook zeker de moeite waard om bij een van deze tankstations een tussenstop te maken! Op drukke dagen kunnen de wachttijden bij deze tankstations wel oplopen.

Kosten autoreis naar Zuid-Frankrijk

De kosten voor een autoreis naar Zuid-Frankrijk zijn uiteraard afhankelijk van het soort auto, de benzineprijzen en brandstofverbruik. Tijdens uw reis zal u enkele tolwegen tegenkomen. Deze wegen varieren van lengte en prijs, maar in totaal kunt u rekening houden met +/- 50 euro. Voor een reis zal u ongeveer drie keer moeten tanken (150 euro?), waarmee het totaal voor een enkele reis uitkomt op 200 euro. Voor een retourtje komen de totale kosten dan neer op 400 euro.

Meer info

Bovenstaande is gebaseerd op een ervaring tijdens een vakantie in het voorseizoen (juni 2013) met een gezin met twee kinderen (0 + 2 jaar oud). Heeft u meer tips, opmerkingen, of aanvullingen? Stuur je reactie naar reactie@kempentoerisme.nl!

Snelkoppelingen